Blok boven pagina

De glazen boederij

Rondleidingen De Glazen Boerderij

Wilt u een rondleiding boeken in en rondom de Glazen Boerderij of wilt u met een groep de film over de Glazen Boerderij bekijken? Meer informatie bij het Toeristisch Informatiepunt. Aansluitend kunt u het authentiek ingerichte woonhuis van kunstenaar Jan Heesters en de huidige tentoonstellingen in het museum bekijken.

Glazen Boerderij

In het Museum Jan Heestershuis en het Toeristisch Informatiepunt (TIP) vindt u informatie over de Glazen Boerderij in Schijndel, ontworpen door Winy Maas (Architectenbureau MVRDV). Een film, een maquette en een informatiehoek bieden meer inzicht in de voorgeschiedenis, de achtergronden en het ontwerp van dit bijzondere gebouw. De TIP verzorgt ook rondleidingen in en om de Glazen Boerderij.

Film

Na de opening van de Glazen Boerderij in januari 2013 was in het Museum Jan Heestershuis de tijdelijke tentoonstelling WAAR?! Over de Glazen Boerderij te zien. De tentoonstelling, met gastconservator Winy Maas, vertelde het verhaal van de Glazen Boerderij. Te midden van het historische interieur in het voormalig woonhuis van kunstenaar Jan Heesters, ontdekten bezoekers dat er veel discussie en onderzoek voorafging aan de komst van het gebouw. Een keuken vol krantenknipsel en kamers vol foto’s toonden de ontstaansgeschiedenis, zoals het onderzoek naar de Schijndelse gemiddelde boerderij.

Deze tentoonstelling is op film gezet en te zien in het Museum Jan Heestershuis. Frans de Witte, architect bij MVRDV, leidt u rond door de tentoonstelling en vertelt u het verhaal over van de Glazen Boerderij (ca. 25 min.).

Maquette

Van de Glazen Boerderij is in het museum een maquette te zien. Op de maquette zijn goed de bijzondere details van het gebouw te ontdekken. Het paard voor het raam, de kleerhanger waarmee een raam wordt opengehouden, de schaduw van een boom en voor de oplettende beschouwer: de raampjes van de ene muur die op de andere muur doorschemeren.

Knipselboek

In de informatiehoek vindt u o.a. een voorbeeld glasplaat van de Glazen Boerderij, een knipselboek met een selectie uit alle persberichten en publicaties over de lange ontstaansgeschiedenis van het gebouw. Op een beeldscherm ziet u de, versnelde, bouw van de Glazen Boerderij.