Blok boven pagina

Collectie museum Jan Heesters

Kunstwerken van Jan Heesters

De collectie bestaat voornamelijk uit kunstwerken van Jan Heesters en de inventaris van zijn voormalig woonhuis. Daarnaast is er door het museum grafisch werk van moderne en hedendaagse kunstenaars verzameld, met het thema 'landschap' en 'reizen'.

Collectie

Behalve de vaste collectie, maken ook ruim 120 kunstwerken van Dorus van Oorschot deel uit van de collectie van het museum. Aanvankelijk waren de werken door de Stichting Atelier van Oorschot als langdurig bruikleen ondergebracht bij het Museum Jan Heestershuis. Op 2 oktober 2019 is de bruikleen omgezet in een schenking. In de collectie van het museum zijn ruim 5000 objecten aanwezig. Regelmatig worden nog kunstwerken van Heesters of voorwerpen uit zijn voormalig bezit aan het museum geschonken of in bruikleen gegeven.

Woonhuis

Eigenlijk is Heesters’ voormalige woonhuis aan de Pompstraat in Schijndel, waar het museum is gevestigd, zelf ook onderdeel van de collectie. De kunstenaar heeft er bijna zijn hele leven gewoond en het is daarmee onmiskenbaar verbonden aan zijn leven en werk. Bovendien is het een prachtig pand en heeft het de status van rijksmonument. In het huis zijn unieke glas-in-loodramen aanwezig. Achter het museum bevindt zich een heerlijke tuin met een aantal monumentale bomen.

Kunstwerken

Het werk van Jan Heesters bestaat uit schilderijen, tekeningen en grafiek. Omdat hij vaak het Brabantse leven en landschap vastlegde, is deze collectie niet alleen van kunsthistorische, maar ook van cultuurhistorische waarde. Overig grafisch werk in de collectie is van tijdgenoten van Heesters en van hedendaagse kunstenaars. De moderne grafiek sluit aan bij thema’s die ook bij Heesters een grote rol spelen: landschap en reizen.

Persoonlijke bezittingen

De collectie persoonlijke bezittingen van Jan Heesters is bijzonder divers: van gebruiksvoorwerpen tot persoonlijke documenten en foto’s, van meubelstukken tot religieuze voorwerpen. Deze collectie geeft, samen met de kunstwerken, een prachtig beeld van het leven van Heesters en zijn tijdgenoten.

Depot

De collectie is te groot om in zijn geheel te tonen in het museum. Daarom wordt een deel opgeslagen in het depot. In het museum worden wisselende exposities georganiseerd, zodat de bezoeker de kans krijgt in de loop der tijd kennis te maken met de gehele collectie van het Heestershuis. De komende tijd wordt het ook mogelijk om een steeds groter deel van de collectie te bekijken op Brabantserfgoed.nl. Op deze website kunt u de catalogi van verschillende Brabantse musea en instellingen doorzoeken.

Afbeeldingen

Collectie jan heestersCollectie jan heestersCollectie jan heesters