Steen en staal in beweging

Dit item is verlopen op 29-10-2018.
Hans van Uden - cortentstaal beeld 'Verlangende'

8 september t/m 28 oktober 2018

Expositie in de beeldentuin - beelden van Hans van Uden.

Hans van Uden (1960) is zijn hele leven bezig met vormgeven en vanaf zijn 23e als kunstenaar actief. Aanvankelijk als schilder, later in de grafische vormgeving en sinds 20 jaar als beeldhouwer. Hij is autodidact maar is veel in de leer geweest bij ervaren steenhouwers.

Hij kiest al sinds het begin voor harde steensoorten. De weerstand van het harde materiaal trekt hem aan. Het materiaal dwingt respect af en daagt hem uit om zowel zijn fysieke als creatieve grenzen af te tasten. De combinatie van vormgeven en fysieke arbeid brengt hem tot zelfreflectie.

De eigen vorm die een steen in zich draagt is vaak het startpunt van een beeld. Een stuk van de oorspronkelijke steen laat Hans van Uden altijd bestaan. Hierdoor lijken de beelden uit de steen te ontspruiten en ontstaat een krachtenveld tussen ruwe steen en de uiteindelijke vorm en versterken zij elkaar. Meestal werkt hij naar model, waarbij hij de zelfbeleving van het model probeert te verbeelden.

De laatste jaren gebruikt hij zijn ervaring om de stap naar abstractie meer te zetten. De steen en diens vorm is het uitgangspunt. Van daaruit worden met cortenstaal accenten aangebracht die de vorm versterken.

Bries - Hans van UdenTonende op studio achtergrond - Hans van Uden

De beelden zijn tot en met 28 oktober te zien in de beeldentuin.