Expositie Kleur en Water

Dit item is verlopen op 02-10-2020.
Joy of sailing aquarel - Ingrid Dingjan

tot en met 1 oktober 2020

Expositie 'Kleur en Water' toont hedendaagse aquarelkunst met werken van 7 aquarellisten: Ingrid Dingjan, Gerard Hendriks, Carla de Korte, Jan Min, Mineke Reinders, Hannie Rieuwerts en Rein van Uden.

De techniek van het aquarelleren vergt een grote beheersing van het materiaal – water, kleurstof en papier. Rein van Uden, zelf professioneel aquarellist en gastcurator van deze expositie verwoordt het als volgt: ‘Aquarelleren is een spel tussen de schilder en het gekleurde water. Je moet vooraf weten welke delen je moet openlaten, waar het licht moet komen en waar je de zwaardere partijen neer gaat zetten. Je hebt namelijk niet de beschikking over witte verf. Het papier is wit en daar ga je van uit. De kleuren vloeien in elkaar en er ontstaat een spel van kleur en beweging. De kleuren drogen vele tinten lichter op na droging en ook daar moet je rekening mee houden.

Hoewel de aquarelkunst over het algemeen in Nederland nog niet ten volle wordt gewaardeerd, staat deze ingewikkelde techniek buiten onze landsgrenzen terecht in hoog aanzien. Waar men met acryl en olieverf nog de mogelijkheid heeft om een schilderij aan te passen of over te schilderen, is dat bij de aquarel niet mogelijk. Het is sneller en meer ad hoc. Grote kunstenaars als Pieter Brueghel en Anthony van Dyck gebruikten de aquarelverf voor hun voorstudies voor grote werken in olieverf. In navolging van deze en vele andere meesters exposeren 7 aquarellisten van eigen bodem die internationaal furore maken hun werken in Museum Jan Heestershuis

Arctic blue - Jan MinBastion Jaca (Sp) - Rein van Uden