Expositie '30 jaar Concrete Kunst' van Roland de Jong Orlando

Close encounter - Roland de Jong Orlando

tot en met 1 oktober 2020

Expositie '30 jaar Concrete Kunst' in de beeldentuin toont werken in cortenstaal van Roland de Jong Orlando, die behoren tot de stroming van de Concrete Kunst, een geometrisch-abstracte stijl waarbij geen enkele verwijzing naar de realiteit is.

Roland de Jong (1961 Schijndel) studeerde in 1990 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Zijn kunstwerken genieten internationale bekendheid. Zijn fascinatie met systemen, patronen, regels en het creatieve gebied tussen wiskunde en esthetiek is duidelijk zichtbaar in zijn beelden. Ritme, harmonie en innerlijke progressie zijn daarbij van groot belang. Zijn sculpturen (veelal in Cortenstaal) zijn opgebouwd uit modules, die hij volgens een bepaald plan produceert, bijv. door het systematisch veranderen van de zaaghoek. Bij het rangschikken van die modules maakt hij soms gebruik van getallenseries (zoals Fibonacci), maar ook spelenderwijs doet hij onderzoek naar mogelijke combinaties, waardoor er verrassende, nieuwe vormen ontstaan. De samengevoegde modules vormen uiteindelijk een nieuw geheel, dat meer is dan de som der delen.

• t/m 1 oktober 2020 zijn de werken te zien in de beeldentuin van Museum Jan Heestershuis
  • t/m 1 oktober 2020 zijn tevens kleinere werken van Roland de Jong Orlando te zien in de KEG-expo van ’t Spectrum in Schijndel

Surrender - Roland de Jong Orlando One step beyond - Roland de Jong Orlando