De Kunst van het Tekenen

Tekening van Jan Heesters

30 november 2021 t/m 30 januari 2022

De Kunst van het Tekenen, 1 expositie op 2 locaties met illustraties, tekeningen en strips geeft een inkijkje in het creatieve proces van de kunstenaar.

Wat gaat er vooraf aan een schilderij, prenten- of stripboek? Tekeningen zijn op zichzelf staande kunstwerken. Lange tijd zag men dat anders, maar de laatste jaren staat de tekenkunst weer meer in de belangstelling.
Ook grote musea wijden steeds vaker exposities aan tekeningen en schetsen, omdat je daaraan bijna letterlijk kunt zien hoe een kunstenaar denkt en werkt.

Museum Jan Heestershuis toont tekeningen van Jan Heesters, Rein van Uden en Sandra Klaassen.
In het museum zijn de tekeningen van Jan Heesters te zien. In de collectie zitten honderden tekeningen van zijn hand. Heesters heeft in zijn studietijd veel (technische) tekenlessen gevolgd maar het liefst koos hij zijn eigen onderwerp. Deze selectie geeft een dwarsdoorsnede van de diversiteit aan onderwerpen. Het maakt zichtbaar waar Heesters zijn inspiratie vandaan haalde. Met een schetsboek en potlood of inkt pen op zak wist hij alledaagse situaties snel te vangen. Tijdens zijn vele reizen door Nederland en op zijn grandtour naar Frankrijk, Italië en Tunis heeft hij de karakteristieke landschappen op papier weten vast te leggen. Uit de collectie zijn verder gedetailleerde getekende portretten gekozen. Daarnaast hangen er ook tekeningen uit zijn studietijd. Bijvoorbeeld de naaktmodelstudies in klassieke houdingen. Deze modeltekenlessen worden nu nog gegeven, zoals te zien op de schetsen van kunstenaar Rein van Uden. Sandra Klaassen is illustrator van prentenboeken. Haar sfeervolle prenten staan in dienst van het verhaal maar de originele tekeningen zijn ook op zichzelf zeker de moeite waard om te exposeren.

Het RAADhuis toont illustraties van Sandra Klaassen, striptekeningen van Henk Wittenberg en Danker-Jan Oreel.
In het RAADhuis is te zien dat beeld en tekst samen een verhaal vormen. Op de eerste verdieping wordt de totstandkoming gepresenteerd van het prentenboek “Lot en de Draak”, geschreven door Monique van der Zanden met illustraties van Sandra Klaassen. Welke afwegingen maakt een illustrator, wat verbeeld je en wat laat je aan de verbeelding over? In het souterrain is een presentatie te zien met originele schetsen van Danker-Jan Oreel en Henk Wittenberg voor het van stripboek Brabant 'Daar Brandt Nog Licht', de geschiedenis in strip. Daar is te volgen hoe deze strip tot stand is gekomen.

Expositie De Kunst van het Tekenen is op beide locaties te zien tot en met 30 januari 2022.

Tijdens openingsuren bent u van harte welkom op beide locaties:
- Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, 5481 BL Schijndel (dinsdag t/m zondag 13.00-17.00)
- RAADhuis, Markt 20, 5482 NG Schijndel (maandag 14.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00, zaterdag 10.00-16.00)

Tekeningen - Jan Heesters

Tekening van Jan Heesters