Carli Hermes - Portraits

Dit item is verlopen op 26-08-2019.
Portrait Red and blue - Carli Hermes

19 mei t/m 25 augustus 2019

De Nederlandse fotograaf Carli Hermes (Schijndel, 1963) volgde de Fotoacademie in Den Haag, en studeerde via een uitwisselingsprogramma aan Bournemouth School of Art in Engeland. Hij werkte altijd vooral in opdracht en heeft vele reclamecampagnes op zijn naam staan voor grote bedrijven als KLM, Nike, G-Star, BMW en Suitsupply. Daarnaast fotografeerde Hermes diverse nationale en internationale persoonlijkheden als Prinses Mabel-Wisse Smit, Rutger Hauer, Mark Rutte, Robbie Williams, George Clooney, Armin van Buuren en Mark Ronson. Vandaag de dag dwingt hij ook binnen de kunstwereld veel respect af met zijn vrije werk. De eerste expositie van zijn foto’s als kunstobjecten vond plaats in het Groninger Museum in 1995, waar Hermes meteen al hing naast andere grote kunstenaars. Vervolgens is zijn werk tentoongesteld in diverse galeries en musea, waaronder Galerie Rademakers in Amsterdam, Kunsthal Rotterdam en Coda Museum Apeldoorn.
Fotografie is voor Hermes het meest geschikte medium om zich in uit te drukken. Hermes buit de mogelijkheden uit die de fotografie biedt om de scheidslijn tussen ‘echt’ en ‘niet echt’ te vervagen. Dit doet hij door uiterst realistische beelden neer te zetten die de kijker op die manier echter nooit zal hebben gezien. In lijn hiermee ligt het feit dat Hermes het menselijk lichaam vooral als vorm ziet.
Zijn portretfoto ‘White line’ van de liggende vrouw met de zogeheten witte lijn, bijvoorbeeld, is niet gemanipuleerd, maar de kijker zal een dergelijk beeld in het dagelijks leven niet snel tegenkomen.
Carli Hermes gebruikt de essentiële eigenschap van de fotografie dat het afgebeelde altijd echt lijkt, om de toeschouwer zich te laten verplaatsen in zijn werkelijke beelden. De spanning tussen dat wat echt is en dat wat echt lijkt, fascineert deze fotograaf bijzonder. Alles op zijn foto’s is realistisch, maar zijn beelden zullen nooit in de werkelijkheid worden aangetroffen.

Portrait - white line 2008 - Carli Harmes            Portrait - lava 2012 - Carli HermesPortrait - robes 2018 - Carli Hermes