Marc Deeleman Beelden in cortenstaal

 

In de beeldentuin is de expositie van Marc Deeleman ‘Beelden in cortenstaal’ ingericht, die loopt tot 14 augustus.

Beeldend kunstenaar Marc Deeleman (1965) groeide op in het atelier / de gieterij van zijn vader, de kunstenaar Frans Deeleman.

Op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van brons gieten,  koos hij na de middelbare school  voor werk in de zorg, om op 30-jarige leeftijd weer terug te keren naar de gieterij. Hier begon hij zijn eigen beelden te gieten, aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen, later ruimtelijke,  organische beelden volgens de ‘verloren was’ methode.

Sinds 2011 is hij geleidelijk overgestapt op ijzer en cortenstaal als basis voor zijn beelden. Dit materiaal en de manier van bewerken levert hem een hernieuwde creatieve werklust op. De techniek is anders, het resultaat ook, maar in het proces spelen intuïtie,  spontaniteit en toeval nog steeds een belangrijke rol.  Zijn favoriete manier van werken is om vaak zonder duidelijk vooropgezet plan te beginnen aan een beeld dat vervolgens al experimenterend zijn vorm krijgt.  Daarbij laat hij zijn beelden liever voor zich spreken, dan er zelf veel woorden aan te wijden.