Geweest: Een vleugje Vincent. Van Gogh inspireert Heesters

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het Museum Jan Heestershuis organiseert daarom van 31 mei  2015 tot en met 3 januari 2016 de tentoonstelling 'Een vleugje Vincent. Van Gogh inspireert Heesters'. De Brabantse kunstenaar Jan Heesters (1893-1982) was een groot bewonderaar van Vincent van Gogh. Vooral in zijn vroege schilderijen, tekeningen en etsen is goed te zien dat hij zich qua thematiek, kleur en stijl door hem liet inspireren.

Trots
Jan Heesters schilderde net als Van Gogh oogsttaferelen, vogelnestjes, bloesemtakken, wevers achter hun weefgetouw en boeren op het land. Hoewel minder expressief dan Van Gogh, raakt het werk van Heesters soms de sfeer van zijn schilderijen. Zelf zei hij: “Ik was zo trots als een pauw, toen de kritiek het schilderij van een wever vergeleek met Van Gogh, want andermaal had ik in het wevershuis de sfeer van Vincent geproefd.”
Heesters gaf net als Van Gogh het alledaagse leven op een eigen manier weer. Maar Heesters’ kunstwerken zijn meer harmonieus en ingetogen. Hij wilde vooral de schoonheid van de natuur en van het leven op het platteland laten zien.

Opening
De opening vond plaats op zondag 31 mei 2015. De openingsspeech werd verzorgd door drs. Peter van Overbruggen, lid van de stuurgroep gidsen van het Museum Vincentre in Nuenen en mede-organisator van tentoonstellingen. Hij geeft lezingen over Van Gogh in de regio en zal op maandagavond 14 september ook de presentatie “Van Gogh in Brabant” verzorgen in het Museum Jan Heestershuis.

Schenking gemeente Veghel
Tijdens de bijeenkomst schonk de gemeente Veghel een prachtig schilderij van Jan Heesters aan het museum. Wethouder Van de Ven van de gemeente Veghel overhandigde het schilderij aan burgemeester Eugster van de gemeente Schijndel. Het idee voor deze schenking is ontstaan binnen de subwerkgroep Kunst en Cultuur Meierijstad, die het kunst- en cultuurbeleid van de nieuwe fusiegemeente voorbereidt. Deze schenking kan gezien worden als een eerste resultaat van de samenwerking binnen Meierijstad op het gebied van kunst en cultuur.

Biografie
Bij de tentoonstelling is een nieuwe biografie van Jan Heesters gepresenteerd, met artikelen over zijn leven, kunst en museum. De tekst is van Anne-Marie Cornelissen, Jan Geerts en Corine Molenaar. In de biografie zijn ook veel reproducties van kunstwerken van Jan Heesters opgenomen, gefotografeerd door Gerard Deelen en Henk van Oers.